Dobit banaka u prvom kvartalu skoro sedam milijardi dinara

Bez autora
May 11 2010

U prvom kvartalu 2010. poslovne banke u Srbiji ostvarile dobit od 6,94 milijardi dinara, oko 1,3 odsto veću nego u prvom kvartalu 2009. U prvom kvartalu ove godine dobit je ostvarilo 25 poslovnih banaka, a devet gubitak, dok je u istom periodu prošle godine 11 banaka ostvarilo negativan rezultat. Najveću dobit su ostvarile Banca Intesa, AIK banka, UniCredit banka, Komercijalna i Societe Generale banka. Tih pet banaka je ostvarilo dobit od 5,7 milijardi dinara, više od 80 odsto dobiti bankarskog sektora u Srbiji, dok su Banca Intesa i AIK banka ostvarile više od polovine dobiti bankarskog sektora. Najveće gubitke su imale Vojvođanska banka, Credy Agricole, OTP, Alfa i Credy banka, ukupno 1,2 milijardi dinara. Alpha banka je gubitke u poslovanju smanjila za 487 miliona dinara, što je najveća pozitivna promenu u rezultatima bankarskog sektora. Najveće smanjenje u rezultatima u odnosu na isti period prošle godine zabeležile su Raiffeisen, ProCredit banka i Vojvođanska banka. Raiffeisen banka je je u odnosu na prvi kvartal 2009. dobit smanjila sa 1,26 milijardi dinara na nešto više od 400 miliona dinara.

Dobit banaka u prvom kvartalu skoro sedam milijardi dinaraU prvom kvartalu 2010. poslovne banke u Srbiji ostvarile dobit od 6,94 milijardi dinara, oko 1,3 odsto veću nego u prvom kvartalu 2009, objavio portal Kamatica.com.

U prvom kvartalu ove godine dobit je ostvarilo 25 poslovnih banaka, a devet gubitak, dok je u istom periodu prošle godine 11 banaka ostvarilo negativan rezultat.

Najveću dobit su ostvarile Banca Intesa, AIK banka, UniCredit banka, Komercijalna i Societe Generale banka. Tih pet banaka je ostvarilo dobit od 5,7 milijardi dinara, više od 80 odsto dobiti bankarskog sektora u Srbiji, dok su Banca Intesa i AIK banka ostvarile više od polovine dobiti bankarskog sektora.

Najveće gubitke su imale Vojvođanska banka, Credy Agricole, OTP, Alfa i Credy banka, ukupno 1,2 milijardi dinara.

Alpha banka je gubitke u poslovanju smanjila za 487 miliona dinara, što je najveća pozitivna promenu u rezultatima bankarskog sektora.

Najveće smanjenje u rezultatima u odnosu na isti period prošle godine zabeležile su Raiffeisen, ProCredit banka i Vojvođanska banka. Raiffeisen banka je je u odnosu na prvi kvartal 2009. dobit smanjila sa 1,26 milijardi dinara na nešto više od 400 miliona dinara.

Najveće negativne stavke u bilansima uspeha banke u prvom kvartalu iskazuju po osnovu kursnih razlika, što je posledica nestabilnosti kursa dinara i evra u prva tri meseca ove godine. Druga bitna negativna stavka su rashodi nastali kao posledica neredovnih otplata kredita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik